Військовий податок в Україні

28-08-2014 подготовлено: www.bizresurs.com.ua [РУС]

31 липня 2014 Верховна Рада України прийняла закон, який впроваджує в життя новий вид податку - військовий збір (військовий податок).

У населення України відповідно виникли наступні питання:

- Що це - військовий податок?

- Хто платить військовий податок (збір)?

- Який розмір військового податку (збору)?

-Хто буде стягувати (вилучати) військовий податок ? і т. д.

На ці та інші питання ми спробуємо відповісти в цій статті.

Відомо, що військовий податок буде стягуватися за ставкою 1,5% з доходів фізичних осіб у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, що нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.

Також військовий податок (збір) буде стягуватися у разі виграшу у державну та недержавну грошову лотерею, виграшу гравця (учасника), отриманого від організатора азартної гри.

За попередніми оцінками Мінфіну, введення військового збору дозволить акумулювати 2,9 млрд грн як один із заходів для забезпечення фінансування оборони.

Отже, податкова Києва надала відповіді на нагальні питання:

До якого часу буде сплачуватись військовий податок (збір) ?

Обов′язкову сплату військового збору встановлено тимчасово на термін з 3 серпня 2014 року до 1 січня 2015 року.

Початок сплати припадає на дату набрання чинності
Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів» від 31.07.2014 № 1621, який був опублікований в газеті «Голос України» № 146 від 02 серпня 2014 року.

Кінцевий термін сплати визначено пунктом 16 прим. 1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

Хто повинен сплачувати військовий податок (збір ) ?

Платниками військового податку є:

— фізична особа — резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи;
— фізична особа — нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні;
— податковий агент.

Заначений перелік осіб наведено в пункті 162.1 статті 162 Податкового кодексу України відповідно до підпункту 1.1 пункту 16 прим. 1 підрозділу 10 Розділу XX Податкового кодексу України.

Що є об’єктом оподаткування військовим податком ?

Об’єктом оподаткування військовим збором є доходи фізичних осіб у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з:

— трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами;
— виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграш гравця (учасника), отриманий від організатора азартної гри.

При цьому оподаткуванню військовим збором підлягають лише ті доходи за цивільно-правовими договорами, які відносяться до фонду оплати праці.
Зазначена норма міститься в підпункті 1.2 пункту 16 прим. 1 підрозділу 10 Розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

Чи всі доходи за цивільно-правовими договорами підлягають оподаткуванню військовим податком ?

Оподаткуванню військовим збором підлягають лише ті доходи, отримані за цивільно-правовими договорами, які належать до фонду оплати праці.

Так, відповідно до пудпункту 1.2 пункту 16.1 підрозділу 10 Розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України об’єктом оподаткування військовим збором, зокрема, є доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.

Згідно з підпунктом 14.1.48 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України заробітна плата – це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом.

Статтею 2 Закону України від 24.03.1995 року № 108/95-ВР «Про оплату праці» визначено структуру заробітної плати.

Оплата праці (включаючи гонорари) працівників, які не перебувають у штаті підприємства (за умови, що розрахунки проводяться підприємством безпосередньо з працівниками) за виконання робіт згідно з договорами цивільно-правового характеру, включаючи договір підряду (за винятком фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності), включається до фонду основної заробітної плати (підпункт 2.1.8 пункту 2.1 розділу 2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5).

Ставка військового податку. За якою ставкою необхідно обчислювати суму військового податку (збору) ?

Ставка військового податку становить 1,5% від об’єкта оподаткування відповідно до підпункту 1.3 пункту 16 прим. 1 підрозділу 10 Розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

Військовий збір було впроваджено з 03 серпня 2014 року в зв’язку з набранням чинності Закону України від 31 липня 2014 року № 1621 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів».

Хто повинен нараховувати, утримувати та сплачувати військовий податок (збір) до бюджету?

Згідно з підпунктом 1.5 пункту 16 прим. 1 підрозділу 10 Розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України відповідальними за утримання (нарахування) та сплату (перерахування) військового збору до бюджету є особи, визначені у статті 171 Податкового кодексу України.

При цьому за нарахування, утримання та сплату (перерахування) до бюджету військового збору з доходів у вигляді заробітної плати відповідальним є роботодавець, який виплачує такі доходи на користь платника податку.

А от особою, відповідальною за нарахування, утримання та сплату (перерахування) до бюджету військового збору з інших доходів, є податковий агент.

Як здійснюється нарахування, утримання та сплата (перерахування) військового податку (збору)?

Відповідно до підпункту 1.4 пункту 16 прим. 1 підрозділу 10 Розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюється у порядку, встановленому статтею 168 Податкового кодексу України для податку на доходи фізичних осіб, за ставкою, визначеною підпунктом 1.3 цього пункту — 1,5% від об’єкта оподаткування.

Тобто, діє механізм, аналогічний обчисленню податку на доходи фізичних осіб.

Проте база буде іншою, ніж для обчислення податку на доходи фізичних осіб.

При цьому об'єктом оподаткування військовим збором є доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграш гравця (учасника), отриманий від організатора азартної гри (підпункт 1.2 пункту 16 прим. 1 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України).

Чи підлягають оподаткуванню військовим збором доходи фізичних осіб, нараховані до 3 серпня 2014 року, а виплачені після цієї дати?

Враховуючи те, що Закон України від 31 липня 2014 року № 1621 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів», яким було введено військовий збір, набрав чинності з 03 серпня 2014 року і податковий агент зобов’язаний при нарахуванні доходів, визначених у підпункті 1.2 пункту 16 прим. 1 підрозділу 10 Розділу «Перехідні положення» Податкового кодексу України, утримати військовий збір, то доходи, нараховані до 03 серпня 2014 року, але виплачені після 03 серпня 2014 року, не підлягають оподаткуванню цим збором.

Так, статтею 58 Конституції України визначено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.

Тож, оподатковувати військовим збором необхідно доходи, які нараховуються фізичним особам після 03 серпня 2014 року.

Чи підлягають оподаткуванню військовим збором сума допомоги по вагітності та пологах?

Сума допомоги по вагітності і пологах не відноситься до фонду оплати праці відповідно до підпункту 3.2 Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5. Тому підстав дня утримання військового збору з декретних немає. З декретних необхідно утримувати тільки єдиний внесок.

З якої суми доходів утримується військовий збір?

Оподаткуванню військовим збором підлягають доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами (виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграшу гравця (учасника), отриманого від організатора азартної гри) без вирахування сум податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, страхових внесків до Накопичувального фонду, у випадках, передбачених законом, тощо.

Яка передбачена відповідальність за не нарахування, неутримання або несплату військового збору?

Не нарахування, неутримання та/або несплата (неперерахування) податків платником податків, у тому числі податковим агентом, до або під час виплати доходу на користь іншого платника податків, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 25 % суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.

Ті самі дії, вчинені повторно протягом 1095 днів, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 50%, вчинені втретє та більше, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 75%.

Крім того, у день настання строку погашення податкового зобов’язання нараховується пеня із розрахунку 120% річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виплати (нарахування) доходів.

Також, відповідно до Кодексу про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність у вигляді попередження або накладення штрафу у розмірі від двох до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Чи підлягають оподаткуванням військовим збором страхові відшкодування та пенсійні виплати недержавних пенсійних фондів?

Об’єктом оподаткування військовим збором є, зокрема доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.

Тобто, під об’єктом оподаткування військовим збором розуміється дохід, який нараховується (виплачується, надається) платнику податку у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами. Результатом цивільно-правового договору є факт виконання робіт (надання послуг).

За цивільно-правовими договорами (договором підряду/договором про надання послуг) оплачується виконана робота/надана послуга, що у межах бухгалтерського обліку підтверджується первинними документами, зокрема, актами виконаних робіт (актами приймання – передачі).

Таким чином оподаткуванню військовим збором підлягають доходи, отримані за цивільно-правовими договорами, зокрема договором підряду/договором про надання послуг, виконання робіт /надання послуг яких підтверджуються актами виконаних робіт (актами приймання – передачі) на підставі яких провадиться їх оплата.

На які рахунки перераховується військовий збір у Києві?

Зарахування надходжень військового збору до загального фонду державного бюджету здійснюється по коду класифікації доходів бюджету 11011000 «Військовий збір », а саме:

Рахунки державного бюджету для платників, зареєстрованих в ДПІ у Голосіївському районі

Одержувач: УДКСУ у Голосіївському районі ГУ ДКСУ у м. Києві, код ЄДРПОУ 38039757

Банк одержувача: ГУ ДКСУ у м. Києві, код банку 820019

31117063700002

11011000

Військовий збір

 

Рахунки державного бюджету для платників, зареєстрованих в ДПІ у Дарницькому районі

Одержувач: УДКСУ у Дарницькому районі ГУ ДКСУ у м. Києві, код ЄДРПОУ 38021179

Банк одержувача: ГУ ДКСУ у м. Києві, код банку 820019

Рахунок

код

Назва

31116063700003

11011000

Військовий збір

 

Рахунки державного бюджету для платників, зареєстрованих в ДПІ у Деснянському районі

Одержувач: УДКСУ у Деснянському районі ГУ ДКСУ у м. Києві, код ЄДРПОУ 37984978

Банк одержувача: ГУ ДКСУ у м. Києві, код банку 820019

Рахунок

код

Назва

31115063700004

11011000

Військовий збір

 

Рахунки державного бюджету для платників, зареєстрованих в ДПІ у Дніпровському районі

Одержувач: УДКСУ у Дніпровському районі ГУ ДКСУ у м. Києві, код ЄДРПОУ 38012871

Банк одержувача: ГУ ДКСУ у м. Києві, код банку 820019

Рахунок

код

Назва

31114063700005

11011000

Військовий збір

 

Рахунки державного бюджету для платників, зареєстрованих в ДПІ в Оболонському районі

Одержувач: УДКСУ в Оболонському районі ГУ ДКСУ у м. Києві, код ЄДРПОУ 38002491

Банк одержувача: ГУ ДКСУ у м. Києві, код банку 820019

Рахунок

код

Назва

31113063700006

11011000

Військовий збір

 

Рахунки державного бюджету для платників, зареєстрованих в ДПІ у Печерському районі

Одержувач: УДКСУ у Печерському районі ГУ ДКСУ у м. Києві, код ЄДРПОУ 38004897

Банк одержувача: ГУ ДКСУ у м. Києві, код банку 820019

Рахунок

код

Назва

31112063700007

11011000

Військовий збір

 

Рахунки державного бюджету для платників, зареєстрованих в ДПІ у Подільському районі

Одержувач: УДКСУ у Подільському районі ГУ ДКСУ у м. Києві, код ЄДРПОУ 37975298

Банк одержувача: ГУ ДКСУ у м. Києві, код банку 820019

Рахунок

код

Назва

31111063700008

11011000

Військовий збір

 

Рахунки державного бюджету для платників, зареєстрованих в ДПІ у Святошинському районі

Одержувач: УДКСУ у Святошинському районі ГУ ДКСУ у м. Києві, код ЄДРПОУ 37962074

Банк одержувача: ГУ ДКСУ у м. Києві, код банку 820019

Рахунок

код

Назва

31110063700009

11011000

Військовий збір

 

Рахунки державного бюджету для платників, зареєстрованих в ДПІ у Солом«янському районі

Одержувач: УДКСУ у Солом»янському районі ГУ ДКСУ у м. Києві, код ЄДРПОУ 38050812

Банк одержувача: ГУ ДКСУ у м. Києві, код банку 820019

Рахунок

код

Назва

31110063700010

11011000

Військовий збір

 

Рахунки державного бюджету для платників, зареєстрованих в ДПІ у Шевченківському районі

Одержувач: УДКСУ у Шевченківському районі ГУ ДКСУ у м. Києві, код ЄДРПОУ 37995466

Банк одержувача: ГУ ДКСУ у м. Києві, код банку 820019

Рахунок

код

Назва

31119063700011

11011000

Військовий збір

Чи оподатковується військовим збором грошове забезпечення військовослужбовців?

Оскільки, військовослужбовці не перебувають у трудових відносинах і не являються найманими працівниками, а проходять військову службу, таким чином доходи, що отримують військовослужбовці у вигляді грошового забезпечення, не відповідають визначенню заробітної плати, тобто не є об’єктом оподаткування військовим збором.

Наголошуємо на необхідності відповідального ставлення щодо сплати військового збору. Цей збір є вимушеним та тимчасовим засобом.